Ennakko ja matka Limaan

Ke 28.2.2018

Istun koneessa Atlantin yllä. Matka-aikaa Limaan on vielä reilut 6 tuntia. Olo on sekä jännittynyt että epävarma. Jännitys on selvä, elämä muuttuu niin paljon muutaman kuukauden ajaksi. Epävarmuus tulee siitä että mietin että miten suoriudun vapaa-ehtoistöistäni. Enhän ole ohjannut lapsia enää moneen vuoteen, saati sitten espanjankielellä. Toisaalta haasteitahan minä halusin, ja jotain vaihtelua ihan hyvää mutta aika tasaiseen Helsinki-elämään. Ja niinkuin haasteiden kanssa aina, ne palkitsevat. Lainatakseni Bon Jovia, haluan elää kun olen elossa. On myös paljon hyvää mitä odottaa: yhteistyö muiden vapaaehtoisten kanssa, lapset ja nuoret joita tulen opettamaan tai ohjaamaan. Sekä tietysti reissut joita tehdään vapaapäivinä. Ensimmäinen on luvassa jo ensi viikolla.

Viime yön vietin Amsterdamissa. Illalla ehdin käydä Amsterdamin keskustassa. Ihastuin siihen samalla lailla kuin Berliiniin toissakesänä. Haluankin mennä sinne takaisin. Kenties polkupyörällä, niitähän siellä on tunnetusti paljon.


Nyt olen jo saapunut Limaan, tarkemmin Huaycaniin. Paikallinen vapaaehtoinen Anthony oli minua vastassa lentokentällä. Matka lentokentältä Huaycaniin antoi hyvän kuvan paikasta jonne olen saaapunut. Mutta toisaalta odotinkin jotain erilaista.

Nautimme Anthonyn kanssa Piscot lentokentällä, aika vahva drinkki.

Itse Huaycan on Liman esikaupunkialuetta, jonne ihmiset ovat muuttaneet muualta maasta. Aamulla kukot laulaa ja koirat haukkuu. Huaycanissa on pölyistä koska maasto on hiekkaperäistä ja kasveja tai puustoa on vähän. Lähellä on pieniä kukkuloita joissa voi käydä lenkillä ja ihastelemassa maisemia.

Kuvasta näkee miten pölyistä Huaycanissa on

Kuva vapaaehtoistalon kattoterassilta

Täällä on kome muuta suomalaista. Muut vapaaehtoiset ovat mm. USAsta, Italista, Saksasta, Espanjasta, Sveitsistä ja Islannista. Ja tietysti paikallisia ihmisiä on mukana, koska osa LLIn tarkoitusta on työllistää myös paikallisia (ja erityisesti ettei viedä paikallisten työpaikkoja).

Tänään on torstai eli vapaapäivä (meidän viikonloppu on siis keskiviikko ja torstai). Huomenna perjantaina katsellaan sitten työhommia.

Lähtö lähenee – hyväksyminen vapaaehtoiseksi!

Selvästi into päivittää blogia laantui alkuinnostuksen jälkeen 🙂

Edellisen postauksen jälkeen on tapahtunut paljon eli seuraavaa:

 • minut hyväksyttiin vapaaehtoiseksi http://www.lightandleadership.org/-ohjelmaan (jee!) Vapaaehtoisjaksoni alkaa 28.2. ja loppuu 3.6.2018
 • olen ollut yhteydessä Peruun sähköpostitse ja skypen välityksellä
 • olen ollut Helsingissä päivän kestäneessä vapaaehtois-infossa jossa oli mukana muita vapaaehtoiseksi lähteviä ja jo vapaaehtoisena olleita kertomassa kokemuksiaan. Tapasin myös suomalaisen pariskunnan joka matkusti Peruun jo viime viikolla
 • olen maksanut osan osanottomaksusta joka on n. 1300 USD. Summa koostuu käytännössä täysylläpidosta,
 • olen hankkinut lentoliput, lähden 27.2. ja paluulento on 19.6, joten vapaaehtoisjakson jälkeen minulla pari viikkoa aikaa lomailla
 • töissä asiasta on tiedotettu ja olen saanut kannustusta reissuun. Moni on sanonut että itsekin tekisi mieli lähteä. Heille ja muillekin voi sanoa että itse pitää tehdä päätös lähteä. Toki päätöksen tekoon voi (ja on ehkä hyväkin) saada apua, kuten minun tapauksessani.
 • olen löytänyt vuokralaisen asuntooni

Vapaaehtoistyön sisältö on tällä hetkellä seuraava. Liikunta on pääaineeni eli olen sen opetuksesta vastuullinen ja apunani minulla on joku toinen. Sivuaineena jossa taas itse toimin avustajana opetan Scratch-nimistä tietokonesovellusta (https://scratch.mit.edu/) josta minulla ei ole aikaisempaa kokemusta. Kolmantena toimin LLI:n nuorisokeskuksen vastaanotossa.

Suoraan sanottunut minua jännittää varsinkin liikunnanopetus espanjankielellä. Toki tiedän että lajisanaston opettelu on osa tunteihin valmistautumista, joten ei oletetakaan että osaan valmiiksi jalkapallon tai koripallon tai yleisurheilun sanaston.

Ylipäätään lähden reissuun sillä asenteelle että tulee haasteita ja niistä selvitään. Positiivinen asenne ja iloinen mieli, niillä pääsee pitkälle 🙂

Haastattelu

Kävin tänään haastateltavana KVT:llä. Haastattelu meni sikäli hyvin että sekä haastettelija että haasteltava olivat sitä mieltä että voin lähteä Peruun! Nyt kieltämättä jännittää, koska nyt lähtö on käytännössä aika varma. Virallinen varmistus tullee piakkoin.

Haastattelussa minulta kysyttiin mm.

 • miksi haluan lähteä vapaaehtoistöihin ja miksi juuri Peruun
 • miten sopeudun uusiin olosuhteisiin
 • miten toimin ryhmässä
 • testattiin vähän espanjan kielen taitoa

Haastettalijani Meri on itse käynyt Huaycanissa joten hän pystyi hyvin kertomaan käytännön asioista. Minun roolini tulisi olemaan lähinnä liikunnan opettamista nuorille ja lapsille. Jalkapalloa tietysti, mutta kuulemma myös lentopallo on suosittua Perussa. Koska lapset käyvät arkisin koulua, on opetus tällöin iltaisin koulun jälkeen. Lisäksi opetusta on viikonloppuisin, ja meidän vapaapäivät ovat keskiviikko ja torstai. Asuminen tapahtuu joko vapaaehtoisten yhteismajoituksessa tai kotimajoituksessa.

Minua kieltämättä arvelutti vapaaehtoisten yhteisasuminen missä oltaisiin 4 hengen huoneissa. Varsinkin jos kämppikset on 20-kymppisiä jenkkejä 🙂 Mutta oletan ja odotan että asiat järjestyy. Kotimajoituksessa asutaan 2 hengen huoneissa, tai jos maksaa extraa niin saanee oman huoneen.

Nyt siis odottelen vielä virallista vahvistusta reissulle, minkä jälkeen alan varailemaan lentoja Limaan…

Idea vapaaehtoistöistä ja hakuprosessi

IDEA

Idea vapaaehtoistöistä ulkomailla oli syntynyt jo aiemmin, mutta ennen syksyä 2017  en ollut tehnyt mitään konkreettista asian eteen. En yksinkertaisesti ollut siinä kunnossa henkisesti että olisin voinut lähteä.  Loppuvuodesta 2016 paloin loppuun töissä. Olin sairaslomalla ja sen jälkeen pikkuhiljaa palasin töihin. Aloin tekemään vain 6h työpäivää aikaisemman 7,5h sijaan, mikä oli pelastus.

Työt ei kuitenkaan oikein maistuneet, joten mietin koko ajan muita vaihtoehtoja, kuten uudelleen kouluttautumista. Jostain syystä syksyllä 2017 työt kuitenkin taas alkoivat maistua oikeastaan ensimmäistä kertaa moneen vuoteen.  Samalla koko elämä alkoi tuntui paremmalta. Aloin miettiä että jotain uutta haluan kuitenkin tehdä. Töiden kautta sain mahdollisuuden tavata life-coach -harjoittelija. Innostuin ajatuksesta, vaikka odotukseni eivät olleet korkealla, tyyliin ehkä keksisimme jonkun uuden työpaikan minulle?

Tapasin coachin 6 kertaa loka-joulukuussa. 2. tai 3. tapaamisella coach ehdotti minulle että lähtisin vapaaehtoistöihin! Innostuin asiasta, niinkuin yleensä tapaan tehdä. Maanosakin olisi selvä: Etelä-Amerikka. Näin siksi että osaan espanjaa ja Etelä-Amerikka muutenkin kiehtoo. Aloin ottaa selvää vaihtoehdoista.

KVT

Netistä löytyy paljon tietoa. KEPAn sivuilta löysin järjestön nimeltä KVT (Kansainvälinen vapaaehtoistyö ry, http://www.kvtfinland.org/). Se kuulosti turvalliselta ja helpolta koska olisi suomalainen organisaatio jonka kautta hakea. KVT haki vapaaehtoisia Peruun Light and Leadership Initiative (LLI) -ohjelmaan (http://www.lightandleadership.org/). Koska työ alkaisi jo tammikuussa 2018, mietin olenko myöhässä. Otin kuitenkin yhteyttä KVT:n Meri Paunoseen. Olin kuitenkin itsekin välillä epävarma koko asiasta. Olinko vain toteuttamassa coachini toiveita? Haluanko oikeasti jättää turvallisen elämäni Helsingissä, ja hypätä johonkin uuteen? Onko minulla edes tarvittavia osaamisia. Olen toki matematiikan opettaja koulutukseltani mutta päivääkään en ole työskennellyt opettajana. Toisaalta olen urheillut koko ikäni ja valmentanut yleisurheilunuoria. Osaan myös englantia ja tietokoneetkin on tuttuja. Ja olen myös tehnyt vapaaehtoistöitä.

HAKUPROSESSI

Tällä hetkellä lähtöni Peruun ei ole vielä varma. Ylihuomenna tiistaina menen KVT:lle haastateltavaksi, sen jälkeen lienen viisaampi. Tähän mennessä olen lähettänyt virallisen hakemuksen ja lisäksi olen maksanut KVT:n jäsenmaksun ja hakumaksun. Lisäksi täytyy laatia CV ja motivaatiokirje.

Jos haastattelu menee hyvin, lähtisin todennäköisestä helmi-maaliskuun vaihteessa. Olisi siis hyvin aikaa valmistautua. Töissäkin on jo näytetty vihreää valoa.

LLI

Light and Leadership Initiative on voittoa tuottamaton ohjelma Huaycanissa, Perussa. Huaycan on Liman esikaupunki aluetta. Ohjelma on saanut alkunsa paikallisten ja USAn kansalaisten yhteistyönä. Sillä on ohjelmia lapsille, nuorille ja naisille. Lapsille se tarjoaa normaalin koulun ulkopuolista opetusta mm. taiteessa, englannin kielessä, matematiikassa ja liikunnassa.

Vapaaehtoisen oletetaan viipyvän vähintään 2 viikkoa. Minun kohdallani ajanjaksoa ei ole lyöty lukkoon mutta ajattelin että 3 kuukautta olisi hyvä aika. Hyvä ehkä mainita että kaikki kulut täytyy vapaaehtoisen itsensä maksaa. Lentolippujen lisäksi täytyy maksaa noin 350 dollaria kuussa, mutta siihen sisältyy täysi ylläpito Huaycanissa. Ja käsittääkseni LLI on hyvin organisoitu ohjelma ja integroituu hyvin paikalliseen yhteisöön.